150 kvik Fotballklubben Kvik
        Trondheims eldste fotballklubb
 

FK Kvik i årene 1911 - 1920


Etter å ha dominert fram til 1910 (les om det første tiåret her), blir konkurransen i Trondhjem hardere for Kvik de neste årene. Særlig fra Brage og Freidig, og det var stort sett disse tre klubbene som vekslet på å vinne de gjeveste pokalen ut 1910-tallet. Unntaket kom i 1913, da det nyoppstartede høyskolelaget NTHI (forløperen til NTNUI) ble KM-mestere. Ellers meldes det om flere kamper mot besetninger fra engelske skip når anledningen bød seg. Dette var stor stas og tiltrakk mange skuelystne, men engelskmennene var som regel fullstendig overlegne. 

Semifinale i NM
I 1915 deltok Kvik på ny i Norgesmesterskapet. I første runde ble sunnmørslaget Rollon slått med solide 8-1. I 2. runde ble det walk over-seier, og Kvik var klare for semifinale i NM.. Der sa det dessverre stopp: På Frogner Stadion møtte vi et annet Kvik-lag, Kvik fra Fredrikshald (stiftet 1906, dagens Kvik Halden), som vant kampen 3-0. Samme år spiller en kombinasjon av Kvik og Brage en oppvisningskamp mot AIK fra Stockholm. Denne taper trønderne hele 10-0. 

Kvinner godtas som medlemmer
På generalforsamlingen denne høsten blir Reidar Olsen utnevnt til klubbens aller første æresmedlem for sitt ”store og banebrytende arbeide for Kvik og for trøndersk fotball i det hele”. Den samme generalforsamlingen vedtar at kvinner nå kan være medlemmer av fotballklubben Kvik. Dette blir i en jubileumsbok fra 1950 omtalt som ”en ganske pussig beslutning, som imidlertid ikke har fått særlige konsekvenser”. Det spørs om Linda Skjervold m. flere er enig. 

Svake år
De kommende årene er svake for Kvik. Så svake at det fører til at tiåret 1910-1920 blir kalt Kvik-historiens svakeste. Mange spillere la skoene på hylla, interessen var dalende, og laget rykket ned til Trøndelags B-klasse i 1917 etter å ha tapt en avgjørende kvalifiseringskamp mot Tryggkameratene med sifrene 6-2. De kommende årene i B-serien er dårlige, og spillerne omtales som for fysisk svake. Samtidig forsøker Kvik seg som bokseklubb! Bjarne Moe, Kåre Lund, Einar Ysti, Arne Sæterhaug, Karl Gerhardsen, Sverre Olsen, Bjarne Aune og Kristoffer Berg nevnes som aktive boksere for klubben. Det hele dabbet imidlertid av, og i 1919 må bokseavdelingen legges ned grunnet dalene interesse og svak økonomi. 

Etter en ”forholdsvis” god sesong i 1919 rykket Kvik opp i A-klassen igjen. ”Med denne kamp på den siste dag i vår 19-årige tilværelse bragtes vi atter tilbake på vår gamle plass blant A-klubbene. Måtte det aldri skje at vi atter forlater deres rekker”. Tja, for til tross for ny optimisme, rykket Kvik ned i B-serien allerede året etter. De fikk prøve seg i NM igjen, da NFF har åpnet for at flere lag enn kun kretsmesterne får delta. Kvik slår Neset i kvalifiseringsrunde, men taper mot Fremad Lillehammer i 1. ordinære runde, selv om avisa ”Lillehammer Tilskuer” berømmer Kvik-laget for ”fremrakende teknisk spill”. 

Foran 1921-sesongen var Kvik altså på ny nede i B-klassen. Ting skulle imidlertid bli bedre, og i ettertid (år 1950) blir 1921 omtalt som starten på Kviks gullalder.. 
Noen av Kviks formenn på 1910-tallet.

FK Kvik i årene 1900 - 1910

Del

Innmelding i Kvik


Neste Kvik 1-kamp


Onsdag 13.03.2024, kl. 19.30
Kvalifisering NM: Trygg/Lade - Kvik
SalMar banen Kunstgress

150 kvik

Tabellen finner du her


Neste Kvik 2-kamp

Tirsdag 12.03.2024, kl. 19.30
 Trøndersk Mesterskap: Kvik2 - Gauldal/Trønder-Lyn2
Rosenborgbanen 11'er
 

150 kvik

Tabellen finner du her