150 kvik Fotballklubben Kvik
        Trondheims eldste fotballklubb
 

FK Kvik i årene 1900 - 1910

I denne spalten skal vi lose deg gjennom historien til Fotballklubben Kvik. Vi starter i stiftelsesåret 1900, og jobber oss sporadisk fram til nåtiden. Sitter du med informasjon eller gode historier om Kvik eller spillere fra Kvik – ta gjerne kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  

FK Kvik i årene 1900 – 1910

Fotball ble kjent for Trondhjems-folket på 1880- og 1890-tallet, da engelske sjøfolk lekte seg med ball på Brattøra. Etter hvert som interessen smittet over på de lokale, ble det spilte uhøytidelige kamper mellom lokalfolket og foreløpig overlegne engelskmenn. ”Gastene slo oss etter noter; men vi hadde likevel stort utbytte av lærdom vi høstet i kampene mot dem”, fortalte sportsjournalist Oscar Hermanstad. 

Gradvis økte sportens popularitet, og ønsket om organisert utøvelse vokste. Trondhjems Mercantile Fodboldclub ble stiftet i 1890, men døde ut allerede etter 2-3 år grunnet mangelen på treningsplass. Selv om anerkjennelsen for fotball var liten, var det de som trodde på sportens framtid, og blant dem: Kviks stiftere. Det var ikke bare enkelt, og mye arbeid måtte til. Blant annet var man nødt til å reise til Oslo for å anskaffe ball. I 1900 tok Hjalmar Krogh, Edward Øyen og August Olsen initiativ, og inviterte ytterligere 15 stk. til stiftelsesmøte, hvorav 10 møtte. På Cafe Bikuben på Torget den 6. oktober 1900 ble de enige om navnet ”Fotballklubben Kvik”, og klubben så dagens lys. På stiftelsesmøte ble årskontingenten satt til 1 krone. Det ble også bestemt at Kvik skulle være en eksklusiv klubb der kun særlige utvalgte fikk adgang, og medlemstallet burde ”ikke overskride 25”. I tillegg til de tre nevnte, anses følgende som stiftere av FK Kvik: Reidar Olsen, Gunerius Moe Øien, Otto Pettersen, Johan Olsen Slettbak, Arild Dahl, Alfred Jensen, Olaf Spjøtvold, Alv Bjørnhaug, Konrad Holan og Reidar Husbye. 

28. mai 1901 spilte Kvik sin første kamp. Motstander var Øen Idrætsforening, og Kvik seiret med ”5 goals mot Øens 0”. Noe som ifølge rapportene var fullt fortjent; ”Som bevis paa at disse goals ikke blev laget paa slump noteres at Kvik hadde 10 spark mod goals mod Øens 0”. En halvannen uke senere spilte de 0-0 mot Teknikerne, til tross for at ”Kviks hold hadde et bedre og penere samspill sig imellem”. Ikke ulikt dagens situasjon, altså. Paralleller kan også trekkes til festen som blir avholdt samme kveld: ”En splendid aften. Festen afholdtes under den mest belivende stemning med skaaltaler og skaaling til den lyse morgen”.

I likhet med i dag, spilte Kvik i trøyer med smale vertikale blå og hvite striper, eller ”stolper” som det blir beskrevet i klubbreglementet. Shortsene var derimot hvite, mens strømpene var blå med hvite striper øverst. Bortetrøyene var med røde og hvite vertikale striper. Av bilder kommer det likevel fram at Kvik de kommende årene også stilte i drakter med annet design. 

I 1902 fikk Kvik innbydelse til å melde seg inn i det nyoppstartede Norsk Fodboldforbund(dagens NFF), men Kvik takket nei, og tok heller initiativ til å danne et trøndersk forbund. Dette var uten hell i første omgang, men i 1904 ble Nordenfjeldske Fodboldforbund dannet sammen de andre av byens klubber. Spilleregler for det nye forbundet ble trykt opp i 500 eksemplarer. Disse reglene baserte seg i stor grad på Kviks regler fra 1902, som avvek noe fra reglene i det nasjonale forbundet. Der det tidligere ble spilt kamper etter et nokså tilfeldig mønster, kom fotballen inn i et fastere system med det nye forbundet. Kampene ble spilt på Skøitebanen, med grus som underlag. Til tross for at fotballen stadig ble mer populær, var ikke alle fornøyde: Sporten ble av mange kalt ”den runde pest”, og beskrevet som en ”umoralsk opvisning av halvnøgne mandfolk”. 

1905 ble det lite fotball grunnet unionsoppløsningen med Sverige, og flere av Kviks spillere var soldater som måtte stå grensevakt. 

For sesongen 1906 ble det utarbeidet terminliste med kretsserie og en turnering om en vandrepokal, kretsens pokalserie. I aller første sesong sikret FK Kvik seg ”the double”, med både kretsmesterskapet og kretsens pokal. Som ”Nordenfjeldsk mester” spilte Kvik sommeren 1906 mot Odin fra Kristiania, og tapte 1-0 mot hovedstadslaget i det som ble omtalt som ”kroningskampen”, da den ble gjennomført i forbindelse med kroningen av Kong Haakon og dronning Maud i domkirken i Trondhjem. På høsten ble det spilt en ekstra turnering for byens klubber, samt lagene Trygg og Fram fra Frosta. Kvik var nok en gang overlegne, og kom til finalen med både første- og andrelaget sitt. Dette var for øvrig siste året det stod en lysmast midt på banen..

Kvik vant både kretsserien (KM) og pokalserien også de to neste årene, 1907 og 1908. Teknikernes Fodboldklub brøt rekken ved å vinne KM i 1909, men Kvik vant pokalserien også dette året. Kvik slo tilbake, og vant KM i 1910 og 1911, samt pokalserien i 1911. 

I 1909 ble Nordenfjeldske Fodboldforbund medlem av Norges Fotballforbund, men beholdt forbundsnavnet sitt fram til 1916, da det ble endret til Trondhjem Fotballkrets. Bakgrunnen for innmeldingen i det nasjonale forbundet var ønsket om å delta i det årlige Norgesmesterskapet. Året etter deltok Kvik i sitt første NM, og i første kamp møtte de Lyn fra Oslo, som hadde vunnet NM de to foregående årene. Spenningen i Trondhjem beskrives som stor da Lyn fra Kristiania kom på besøk, men kampen ble en brutal erfaring for Kvik og det fotballinteresserte publikum i Trondhjem: Kvik tapte 4-1, og Lyn gikk nok en gang hele veien, og vant NM for tredje året på rad. Bedre gikk det ikke året etter, da Kvik reiste til Kristiania og ble beseiret 5-0 av Mercantile på Frogner Stadion. 

Bla nedover for flere bilder. Finner du noen slektninger? 


Siste navnet, som er avkuttet, er Reidar Husby. 

Lagoppstilling fra 1902. Hadde det fungert med 2-1-3-1-3-formasjon i dag? Og burde de gamle benevnelsene, for eks. løytnant, tas i bruk igjen? 


Lagbilde fra tur til Stjørdal i 1903.
Øverst fra venstre: Edward Øien (dommer), Thinus Arntsen, Otto Pettersen, Carl Monrad, Reidar Olsen, Ole Røseg, Rostad og Kolstad. Foran fra venstre: G. Moe Øien, Hjalmar Krogh, Alfred Jensen, August Olsen og Johan Olsen. 

FK Kvik, 1906. Første lag som vinner første kretsmester i Nordenfjeldske Fodboldforbund. 
Bak fra venstre: Gunnar Kjeldsberg (formann), Martin Sæterhaug, Carl Larsen, Fritz Kunzmann og Fr. Bye. Midterste rekke: Fridtjof Røst, Kristoffer Eriksen og Bjarne Nagel. Foran fra venstre: Oluf Steen, John Røst jr, Reidar Olsen, Thinus Arntsen og G. Moe Øien. 

FK Kvik, 1908: Krets- og pokalmestre klasse A. 
Bakerst fra venstre: Einar Lehn, Martin Sæterhaug og Oluf Steen. I midten fra venstre: Fridtjof Røst, Carl Larsen og Bjarne Nagel. Foran fra venstre: John Røst jr, Halfdan Berg, Reidar Olsen, Thinus Arntsen og Kristoffer Eriksen. 

FK Kvik, 1909. 
Navn ikke funnet.


Noen av Kviks sentrale skikkelser det første tiåret. 

Til venstre ser vi Kviks første forslag til logo, som ble forkastet i oktober 1900 da det viste seg at den ville bli for kostbar. En snau måned senere ble logoen til høyre foreslått og godtatt. At datoen er 13.10, og ikke 06.10, skyldtes en misforståelse. 

Utklipp fra Adresseavisa etter stiftelsen av FK Kvik. 

Kilder: Per Christiansens bøker ”Gressbanen” og ”På hjemmebane” om Trondheimsfotballen, samt Kviks jubileumsbok ”Kvik i 50 år” fra 1950, utarbeidet av Einar Kjelaas. 

Del

Innmelding i Kvik


Neste Kvik 1-kamp


Onsdag 13.03.2024, kl. 19.30
Kvalifisering NM: Trygg/Lade - Kvik
SalMar banen Kunstgress

150 kvik

Tabellen finner du her


Neste Kvik 2-kamp

Tirsdag 12.03.2024, kl. 19.30
 Trøndersk Mesterskap: Kvik2 - Gauldal/Trønder-Lyn2
Rosenborgbanen 11'er
 

150 kvik

Tabellen finner du her